Every day here is Earth Day

Gonna make a difference, that’s why we came here

We’re planting seeds, it’s a birth day

We create the future, that’s what we learn here

– Green School Song –

Zoals we al vaker met jullie gedeeld hebben is de Green School in Bali één van de voornaamste redenen dat we Zuid-Oost Azië gekozen hebben als bestemming voor onze Follow your Sun-inspiratietrip. Deze privé-school staat wereldwijd bekend om zijn milieu- en maatschappelijk bewuste curriculum en is een pionier op het gebied van duurzaamheid. Via vrienden die de school eerder hebben bezocht of er zelfs werkzaam zijn geweest, hadden we al contact gezocht met de vraag of we meer kunnen leren over de werkwijze en visie van de school. Gezien de enorm toegenomen bekendheid en (media-)aandacht voor de school bleken we hierin niet de enige, en worden er inmiddels zelfs dagelijkse rondleidingen voor bezoekers georganiseerd.

Toen we echter eerder deze week een groep Nederlanders ontmoette, bleek dat er toch ook nog een andere mogelijkheid was om meer van het dagelijkse leven op de school te zien. Een aantal van hen bleken namelijk kinderen op de school te hebben en nodigde ons uit om mee te gaan naar een weekafsluiting. Dit was natuurlijk precies waar we op hoopten. Spontane ontmoetingen en kansen als deze zijn precies de reden dat we op reis zijn gegaan. Buiten je eigen vertrouwde omgeving lijk je er altijd nog meer voor open te staan. Precies die dingen die je nodig hebt komen dan als vanzelf op je pad.  Alles is er al, je hoeft het alleen maar te zien. Weer een mooie les die we mee naar huis nemen. Wij geloven graag dat het universum je voortdurend kansen geeft, maar dat je die vervolgens wel zelf moet grijpen. Tot nu toe doet deze magie goed z’n werk.

14536792_10210621677564119_605220110_o

Afgelopen vrijdagmiddag was het dan zover: na een scooterrit van een half uur kwamen we aan bij de Green School. Dit soort ritjes zijn inmiddels deel van de lifestyle hier geworden. De dag ervoor hadden we nog een zes uur durende tocht over het eiland gemaakt, langs rijstvelden en door de bergen en vele dorpjes die Bali rijk is. Interessant om te zien hoe de meeste toeristen en buitenlanders zich lijken te concentreren op een aantal plaatsen, terwijl de rest van het eiland ook zo ontzettend mooi is. Inclusief boete voor het ontbreken van een internationaal rijbewijs horen we er nu helemaal bij.

Terug naar de Green School, gelegen midden in de Balinese natuur. Op het moment dat we het terrein op lopen, valt allereerst de bouwstijl van de imposante gebouwen op: duurzame ontwerpen met bijzondere constructies van bamboe. Het terrein voelt aan als een dorp, met in het midden ‘het hart van de school’. Op de school zitten bijna 400 kinderen van basisschool- tot middelbare school-leeftijd. Bijzonder is de diversiteit in (Westerse) nationaliteiten: het merendeel van de gezinnen is speciaal voor deze school naar Bali geëmigreerd. Iedere week wordt afgesloten met een uitvoering van een aantal groepen kinderen die in zes weken tijd presentaties, filmpjes, dans en muziek hebben ingestudeerd. Deze keer was het showtime voor groep 6, 7 en 8 en stond het thema armoede centraal. Er werden indrukwekkende presentaties gegeven over de effecten van armoede, en bijzondere muzikale optredens passeerden de revue. Met kippenvel keken we naar de kinderen die vol drive en durf het podium gebruikten om hun medeleerlingen en ouders gepassioneerd te vertellen over het verschil dat we kunnen en moeten maken. Natuurlijk geldt iedere vorm van opvoeding en onderwijs als een vorm van invloed op kinderen, maar laat het dan een invloed als deze zijn.

img_3499

Onze favoriete manier van onderzoek doen bestaat uit gesprekken – semi-gestructureerde interviews – met zoveel mogelijk betrokken partijen. In dit geval hebben we verschillende ouders, een buurtbewoner, een voormalige werknemer en een docente gesproken over hun ervaringen bij de Green School.  Het valt op dat veel ouders laaiend enthousiast zijn over het lesprogramma en de benadering van de school. Zo vertelde een vader trots over zijn twee kinderen die beiden worden gewaardeerd om hun unieke kwaliteiten en zo helemaal hun plek hebben gevonden. Waar in een onderwijssysteem als in Nederland vaak de nadruk ligt op de vakken waar je minder goed in bent, wordt hier bewust aandacht gegeven aan je passies en natuurlijke talenten en neemt de docent een coachende rol aan om eigen initiatief aan te moedigen. Inmiddels zijn er talloze voorbeelden van succesvolle projecten van leerlingen die zelfs op internationale podia spreken over de rol die jongeren kunnen spelen in het bouwen aan een duurzame wereld. Deze succesverhalen bewijzen maar weer dat jonge mensen tot ontzettend veel in staat zijn, als we ze de ruimte, aandacht en het vertrouwen geven om dit te doen. Dit laatste is dan ook zeker een ambitie van Follow your Sun. De Green School is hierin voor ons een mooie inspiratiebron.

Natuurlijk zijn er ook dingen die volgens ons anders zouden kunnen. Het schoolgeld is bijvoorbeeld bijzonder hoog, waardoor er bijna alleen maar Westerse kinderen van relatief vermogende ouders naar deze school gaan. Het streven schijnt te zijn dat minimaal 20% van de kinderen Indonesisch is, maar wij hebben er slechts een aantal kunnen tellen. Daarnaast vragen wij ons af in hoeverre de school echt geïntegreerd is met de community erom heen, iets dat voor ons heel belangrijk is. Ook lijkt het curriculum nog enige overkoepelende richting te missen, alhoewel de goede bedoelingen van de creatieve docenten heel duidelijk merkbaar zijn. Al met al is het een prachtig initiatief, waarvan je zou willen dat het voor iedereen toegankelijk is. We hopen dat de kinderen van de Green School dankzij deze vorm van bewust onderwijs zelf organisaties zullen starten die duurzaam, maar daarnaast ook inclusief zijn.

img_3496

Van het ene onderwijs, naar het andere. Vandaag zijn we in Ubud zelf begonnen aan een vijf-daagse training over faciliterend leiderschap, iets waar wij zelf veel van hopen te leren. Een eerste indruk is heel goed, een fijne groep mensen en interessante gesprekken en ervaringen. We zijn erg benieuwd naar de komende dagen en we zijn dankbaar voor wederom een kans om onszelf verder te ontwikkelen. We’re creating the life we want to live. We zijn ons heel bewust van de bevoorrechte positie die wij hebben om dat te kunnen doen, en willen tegelijkertijd laten zien dat dit voor iedereen weggelegd is. Als je maar kansen durft te pakken om aan je eigen toekomst te bouwen.

De volgende keer zullen we meer vertellen over de training.

Liefs vanuit Ubud,

Myrthe en Kiymet

img_3447