Alweer twee weken geleden startten we met een vijfdaagse training over faciliterend leiderschap in Ubud, Bali. De training werd gegeven door een stel dat we eerder hebben ontmoet toen we een van hun cacaoceremonies bijwoonden. Elah en Ausierra zijn van origine Amerikaans, maar momenteel woonachtig in Ubud. De groep waarmee we de cursus begonnen bestond uit negen vrouwen van over de hele wereld. Bijzonder dat ieder continent vertegenwoordigd was, en inspirerend om te zien hoe al deze vrouwen op hun eigen manier het leven creëren dat ze willen leiden. Het doel van deze vijf dagen was het begeleiden van de deelnemers in hun rol als leider en in het faciliteren van groepsprocessen. Iets dat iedereen op haar eigen manier zal gaan doen en wijzelf natuurlijk ook. De dagen waren gevuld met verschillende vormen van meditatie, yogaoefeningen, zowel individuele als groepsopdrachten en het delen van ervaringen en uitwisselen van advies.

Behalve veel verschillende persoonlijke leerervaringen voor Myrthe en mijzelf, hebben we ook veel geleerd van hoe Elah en Ausierra de cursus opgebouwd hadden Bepaalde dingen kunnen we over nemen, anderen zullen we juist anders aanpakken. Iedere leider heeft zijn of haar eigen stijl, en wij geloven dat het belangrijk is om daar het dichtste bij te blijven. Onze workshops zullen waarschijnlijk praktischer van aard zijn dan de oefeningen die we in deze cursus deden, omdat dat beter bij ons past. Na een maand van leerzame ontmoetingen, interessante gesprekken en ervaringen, delen we graag een lijstje aan concrete lessen die we tot nu toe mee naar huis:

  1. Wanneer je de meest authentieke versie van jezelf bent, ben je de beste leider die je kunt zijn.

  2. Iedereen draagt een ongelofelijke hoeveelheid waardevolle ervaringen en kennis met zich mee, gebruik deze wijsheid van de groep!

  3. As leider heb je de verantwoordelijkheid (de responsibility – de ability to respond ) om op zo’n manier op situaties te reageren dat ze de groep ten goede komen. Dit is in tegenstelling tot het reageren vanuit een primaire reactie, zoals angst of boosheid.

  4. Je bent meer dan je gedachten. Om volledig in je energie te zitten moeten we verschillende delen van onszelf activeren. Iedereen heeft hierin zijn eigen voorkeur, daarom zullen we zowel mentale, fysieke, emotionele en spirituele oefeningen gebruiken in onze workshops.

  5. Voor ons zijn het delen van ervaringen en hierop reflecteren heel belangrijke technieken om te leren onszelf en elkaar beter te begrijpen. Daarom zullen we in onze workshops veel gebruik maken van verschillende vormen van interactie en groepsopdrachten.

  6. Uiteraard proberen we sessies aan te bieden die aansluiten bij wat de deelnemers van onze workshops nodig hebben. Echter, een goede leider is voor ons iemand die ook tijd en ruimte creëert voor deelnemers om  hun eigen tijd zo in te delen zodat het voor diegene het meest waardevol is. Dat betekent dat wanneer iemand liever een andere vorm kiest dan die wij bedenken –bijvoorbeeld iemand die liever een deel van de sessie gebruikt om ideeën uit te schrijven – wij dit altijd zullen aanmoedigen.

  7. Het belang van het zetten van intenties. Ook binnen een bedrijf is het visualiseren of beschrijven van waar je wilt zijn over bijvoorbeeld vijf jaar heel waardevol. Uiteraard kan deze richting veranderen, maar het hier duidelijk over hebben is voornamelijk belangrijk wanneer je met anderen aan een gezamenlijke missie werkt.

  8. En tenslotte: Maak tijd en ruimte voor het onverwachte! 

 

fullsizerender

Het mooie is dat je altijd  op jouw eigen manier je talenten in kunt zetten om bij te dragen aan de ‘new earth’, zoals we de samenleving van de toekomst in de training vaak noemde. Een wereld gebaseerd op andere kernwaarden dan die waar we nu in leven. En daarbij hebben we iedereen nodig, of je focus nu ligt op duurzaamheid, persoonlijke ontwikkeling, maatschappelijk bewustzijn of wat dan ook. De groep waarmee we deze training deden was hier een inspirerend voorbeeld van: iedere vrouw vertelde over haar eigen unieke Zon (die varieerde van het werken met natuurlijke medicijnen, tot het opzetten van kunstinstallaties of het organiseren van duurzame groepsreizen) om te bouwen aan een bewuste generatie.

Twee momenten uit de cursus waren hoogtepunten voor ons, deze delen we graag met jullie.  Op de derde dag waren we namelijk deel van de organisatie van de wekelijkse cacaoceremonie, waarin we meteen onze eigen leiderschapsrollen in de praktijk konden brengen. De ceremonie werd deze keer georganiseerd in het huis van Elah en Ausierra, een prachtig licht en ruim huis gelegen te midden van palmbomen, jungle en een enorm grasveld. In de dagen ervoor hadden we veel gesproken over het belang van de intentie waarmee je iets doet, uitspreekt of initieert. Hierdoor waren we ons bewust van de aandacht en liefde die we staken in de voorbereidingen van het evenement. Dit bleek zijn vruchten af te werpen, want het beloofde een magische avond te worden. In tegenstelling tot de cursus, die op Elah na uit alleen maar vrouwen bestond, viel het ons wederom op dat er ontzettend veel mannen op deze avond afkwamen. Fijn om te merken dat zowel vrouwen als mannen zich aangetrokken blijken te voelen tot dit soort bijeenkomsten. De avond was zo mogelijk nog specialer dan de vorige keer. Omdat we ditmaal met zo’n veertig mensen in een kleinere ruimte zaten was het letterlijk een stuk knusser en intiemer. De avond begon zoals gebruikelijk met een Spaanstalig lied. Om jullie een idee te geven van hoe het klinkt als veertig mensen samen zingen in een woonkamer, hebben we hieronder een kort geluidsfragment toegevoegd van dit moment.

Audiofragment ‘Tierra mi cuerpo’ tijdens de cacaoceremonie:

 

Tierra mi cuerpo                  Earth my body

Agua mi sangre                    Water my blood

Aire mi aliento y                  Air my breath, and

Fuego mi espiritu                Fire my spirit

De avond die volgde was beyond everything: zoveel kracht en liefde, een aaneenschakeling van plezier. Toen een van de mannen het woord nam en spontaan begon te spreken over liefde en verbinding met jezelf en met elkaar, had iedereen kippenvel. Wat dit moment nog specialer maakte, is dat deze man al maanden in volledige stilte leefde en alleen zijn stem gebruikt als hij iets wilt delen waarvan hij het gevoel heeft dat het echt impact heeft op zijn omgeving. Het liet ons nadenken over in wat voor een wereld we zouden leven als iedereen met zoveel intentie, passie en bewustzijn zou spreken. Als we tijdens een van de liedjes/mantras met zijn veertigen spontaan een cirkel vormen en arm in arm uit volle borst staan te zingen, voelt het alsof de kamer ontploft van plezier, liefde en verbinding. Zoals een van de vrouwen later concludeerde: ‘I felt like we gave the whole world an upgrade’. Werkelijk magisch. Een ander speciaal moment in de cursus was het einde, waarin we allemaal de tijd kregen om over onze missie en passie te vertellen aan de rest van de groep. Hierna nam iedereen uitgebreid de tijd om, na vijf dagen te hebben samengewerkt, uit te spreken wat je zo aan diegene waardeert. Je kunt je voorstellen dat dit een heel bijzondere middag was. Een perfecte afsluiting van een intensieve tijd samen, waarin iedereen zich gesterkt en gesteund voelde.

Na deze dagen waren we wel weer even toe aan wat ontspanning en zijn we teruggegaan naar Canggu, het surfdorpje aan het strand, zo’n uur van Ubud vandaan. Hier hadden we een afspraak met  Obed Abbo van de Passion Compass. Hij werkt hier op Bali en richt zich op het begeleiden van mensen in het vinden van hun passie en het leven van hun droom. Uiteraard waren er veel overeenkomsten met ons werk waardoor het leuk was om ervaringen uit te wisselen. Daarnaast hadden we afgesproken met Jan, die we eerder in Canggu hadden ontmoet en ons verder wilde helpen met het ontwikkelen van een business plan. Na vijf dagen van veel spiritualiteit – waar we overigens ook veel van leren – was het fijn om heel concreet en praktisch aan de slag te gaan. We bespraken onze ambitie voor Follow your Sun en hoe we deze samen gaan bereiken. Maar ook, hoe ziet het (financiële) plaatje eruit als we van Follow your Sun ons leven willen maken en hier dus ook ons brood mee willen verdienen? Een heel fijn gesprek waarin advies, tips en support elkaar afwisselden. Wat een cadeau om al deze mensen hier te ontmoeten.

2016-10-14-photo-00021963

Hierna was het tijd voor een change of scenery en hebben we het vliegtuig gepakt naar Lombok, het eiland op zo’n 15 minuten vliegen van Bali vandaan. Zuid Lombok was prachtig: witte stranden met kristalhelder en azuurblauw water, omringd door palmbomen en bergen. Een stuk minder populair dan Bali en daardoor veel minder toeristisch, heerlijk. Rommelige markten, kapotte wegen en verlaten stranden, soms waanden we ons terug in Afrika, een feest van herkenning.

Momenteel zijn we druk bezig met het ontwikkelen van onze workshops, waar we in december en januari mee zullen gaan starten. Hier hebben we nu al ontzettend veel zin in! Momenteel zijn we op Nusa Lembongan, een ander klein eiland tussen Lombok en Bali. Volgende week staan er nog een paar afspraken op Bali en dan is het na een maand toch echt tijd om door te gaan. Over Java reizen we naar Jakarta, om op 30 oktober in het vliegtuig te stappen naar Kuala Lumpur. Op naar nieuwe avonturen!

Bali en Lombok: dankjewel voor de momenten van inspiratie, van reflectie, van creatie, de ontmoetingen (hieronder in beeld gebracht), het avontuur, het plezier en de eindeloze warmte en Zonneschijn.

Liefs, Myrthe en Kiym

fys-organisations-people-01