Het valt ons op dat veel mensen verbaasd lijken te zijn dat wij de keuze durven te maken om onze Zon te volgen. In deze blog vertellen we je graag waarom het volgen van je Zon geen droom hoeft te blijven, maar werkelijkheid kan worden. En niet ergens in de toekomst, maar nu. Er zijn een aantal vragen die we vaak krijgen, en aan de hand van antwoorden op deze vragen nemen we jullie graag mee in het proces van het volgen van onze Zon. Onthoud daarbij dat ieders Zon anders is, en dat wat voor ons belangrijk, zeker niet voor iedereen geldt:

Alweer op reis, waarom willen jullie steeds weg?

De afgelopen jaren zijn wij allebei vaak in het buitenland geweest. Ieder jaar het liefst wel een aantal maanden. Soms krijgen we de vraag waarom we steeds op reis gaan, en zijn mensen benieuwd naar de redenen hierachter. Is het een vlucht? Wij hebben het gevoel van niet. Door je in een andere context te begeven dan je gewend bent, verleg je letterlijk en figuurlijk je grenzen. Er is zo veel dat we kunnen leren van verschillende culturen, van andere normen en waarden. Reizen verruimt je geest, in plaats van dat het vernauwt en je (te veel) gehecht raakt aan je eigen perspectief. We gaan niet weg om onszelf te vinden, je neemt jezelf namelijk overal mee naar toe. Juist in een andere omgeving wordt dat vaak duidelijk. Zie je in Nederland van iedere situatie het positieve, dan zal dat ergens anders niet veranderen. Andersom geldt hetzelfde, als je in je vertrouwde omgeving overal beren op de weg ziet, dan zal dat in het buitenland niet anders zijn. Wie je bent wordt niet anders, het wordt juist extra helder. En dat zorgt weer voor kansen om jezelf te blijven ontwikkelen. Daarnaast geloven wij dat het proces van weggaan ontzettend waardevol is. Door letterlijk afstand te nemen, creëer je bijzondere situaties. Claudia de Breij beschrijft het prachtig:

Toch ben ik elke keer weer blij dat je vertrekt,
Want ik mis je zo graag,
Het is oké als je gaat,
Want wanneer ik je mis,
Weet ik weer hoe goed het is,
Dat jij bestaat
.

Tijdelijk afscheid zorgt ervoor dat we extra bewust zijn van wat de mensen om ons heen voor ons betekenen, en dat spreken we op zo’n moment ook sneller uit. Als iets of iemand er altijd is, dan bestaat de kans dat je de waarde ervan vergeet. Door afstand te nemen creëer je verdieping en wordt weer extra bevestigd dat we van geluk mogen spreken dat we elkaar hebben. Afstand zorgt op die manier juist voor meer verbondenheid. We zijn dankbaar om dit steeds opnieuw weer te ervaren.

verjaardag-hotel

Als start van Follow your Sun wilden we bewust deze afstand creëren. Voordat we onze eigen workshops gaan ontwikkelen, vonden we het belangrijk om de tijd en ruimte te nemen om van anderen te leren. Er is al zoveel gaande in dit veld, dat we graag geïnspireerd worden door anderen, zij hebben tenslotte al lessen geleerd die wij mee kunnen nemen. Daarnaast is naar onze mening een periode van rust en minimale planning essentieel voor het creatieve proces dat Follow your Sun is. Wanneer er ruimte bestaat voor nieuwe ideeën en onverwachte ontwikkelingen, dan komen die voor ons als vanzelf. Dit werkt niet zo als er nog veel andere dingen zijn die tijd en aandacht vragen. Wederom een reden voor ons om tien weken lang in het buitenland door te brengen. We beseffen ons dat dit een keuze is die veel mensen niet voor zichzelf kunnen, durven of willen maken, en dat is wellicht iets wat ons hierin uniek maakt. We geloven dat de persoonlijke investering die tot nu toe in Follow your Sun zit, zich in de toekomst op verschillende manieren zal terugbetalen.

Waar haal je de middelen vandaan om dit allemaal te bekostigen?

Het is vaker dan één keer gebeurd dat mensen zich afvragen hoe wij al deze reizen bekostigen. We hebben hierdoor het gevoel dat veel mensen het idee hebben dat reizen heel veel geld kost. In werkelijkheid kan dat allemaal meevallen, en denken wij dat iedereen dit zou kunnen doen als je dat wil. We delen graag een paar dingen die wellicht kunnen helpen wanneer je zelf ook goedkoper – en dus vaak langer of meer – op reis wilt:

  1. Minimaliseer je kosten in Nederland: A) Bereken hoeveel geld je normaal in Nederland aan huur besteedt, en reserveer dit bedrag als budget voor accommodatie in het buitenland. B) Zorg dat je abonnementen die je niet nodig hebt (tijdelijk) stopzet. C) Verhuur je huis of kamer onder zodat je geen dubbele kosten hebt, zelfs voor een periode van (korter dan) een maand is dit vaak mogelijk.
  2. Kies je bestemming bewust. In Zuidoost Azië (uitgaande van onze ervaring voornamelijk Thailand en Indonesië) is het leven relatief goedkoop. Ook Nicaragua, Peru, Bolivia, Colombia en Guatemala zijn goede opties. Daarentegen is reizen door Afrika, Europa, Australië, Myanmar en Belize weer een stuk duurder.
  3. Onthoud dat langere reizen relatief goedkoper zijn dan een korte vakantie. Met meer tijd en flexibiliteit geef je minder uit aan transportkosten, en verspreid over een aantal maanden valt die 500 euro voor een ticket ineens ook wel mee.
  4. Boek je ticket uiterlijk zo’n drie maanden tot zes weken van tevoren, Skyscanner is een fijne vergelijkingswebsite. Een goedkoop ticket betekent vaak één of meerdere keren overstappen en , langere wachttijden tussen vluchten waardoor het uiteindelijk langer duurt voordat je op plaats van bestemming bent. Bedenk echter dat ook dit niet zo’n probleem is als je langer de tijd hebt.
  5. Onderhandel! In veel landen is dit deel van de cultuur, en vooral voor taxi ritjes en toeristische tours wordt vaak aanvankelijk te veel geld gevraagd. Wij hebben gemerkt dat wanneer je wat extra tijd stopt in het onderhandelen, je dit vaak tot 50% van de kosten kan schelen.
  6. Voor sommigen vanzelfsprekend, voor anderen een stuk minder: let op de kosten die je normaliter uitgeeft aan kleding, andere materiële spullen, festivals of etentjes. Soms zul je keuzes moeten maken, en zal je een paar feestjes moeten missen om dat ticket te kunnen betalen.
  7. En tenslotte: gun jezelf een lange vakantie of reis! Ontspanning is nodig, een pauze tussen je drukke leven is helemaal niet verkeerd of lui en zorgt ervoor dat je met later met hernieuwde energie en inspiratie weer aan de slag kunt.

 

Wat moedig dat jullie je dromen achterna gaan, waar komt dat vertrouwen in het realiseren van die dromen vandaan?

Over het oprichten van Follow your Sun krijgen wij bijna alleen maar positieve en enthousiaste reacties. Het is ontzettend fijn om te merken dat veel mensen de behoefte van het volgen van je eigen Zon lijken te bevestigen en ons in dit idee steunen. Veel van jullie noemen het moedig en dapper dat we hebben gekozen om onze huidige baan op te zeggen om onze volledige tijd, aandacht en energie aan Follow your Sun te besteden. Natuurlijk vinden we het zelf ook best spannend, maar voor ons overheerst het gevoel dat dit het enige is dat we echt zouden willen doen, wat het eigenlijk een vanzelfsprekende keuze maakt.

Toen we het hier samen over hadden, bedachten we dat het voor ons zo’n duidelijke keuze is omdat het volledig in lijn ligt met veel van onze kernwaarden. Die waarden voor jezelf ontdekken is heel belangrijk – geloven wij – omdat je aan de hand van die kernwaarden makkelijker kunt evalueren of het leven dat je momenteel leidt het leven is dat het allerbeste bij jou past. Om onszelf als voorbeeld te nemen: wij proberen keuzes te maken die ons zoveel mogelijk vrijheid, flexibiliteit, avontuur, eigen verantwoordelijkheid, samenwerking, verbinding en creativiteit en plezier geven. Dit betekent dat we het belangrijk vinden om zelf te bepalen aan welke missie wij onze tijd en energie besteden, wanneer we werken, waar we werken en met wie. Als je dit alles bij elkaar optelt, is het niet zo vreemd dat wij onze eigen organisatie zijn gestart. Dat is onze Zon.

kiymet-myrthe-bromo

Maar zoals we eerder al noemden is deze Zon voor iedereen anders. Wanneer jouw kernwaarden bijvoorbeeld zekerheid, regelmaat en stabiliteit zijn, dan zou wat wij doen natuurlijk helemaal niet bij jou passen. En dat is voor ons precies waar het om gaat. We bereiken uiteindelijk het meest als iedereen de meest authentieke versie van zichzelf is. Dat we daarin allemaal anders zijn, en dat ieder zijn eigen Zon heeft, is dus juist iets heel moois. Het lijkt ons ontzettend gaaf om te ontdekken wat dat voor jou betekent, en hoe je jouw leven zo kunt indelen dat je die Zon iedere dag kunt volgen en dit ook weer kan uitstralen naar jouw wereld. Voordat we anderen kunnen begeleiden in dit proces, is het voor ons natuurlijk essentieel om eerst zelf te ontdekken wat onze Zon is. Practice what we preach! En dat is precies wat we momenteel aan het doen zijn.

Ons vertrouwen komt vanuit het geloof dat wanneer wij zo gelukkig worden van het volgen van onze Zon, dit voor anderen hetzelfde zal zijn. Deze positieve energie stralen we uit, waardoor dit als vanzelf terug komt. Het feit dat we met zijn tweeën zo sterk geloven in deze missie verhoogt het vertrouwen, we hebben al meerdere malen uitgesproken dat we dit zonder elkaar niet zouden kunnen doen. We zijn hier dan ook ontzettend dankbaar voor en kunnen niet wachten om anderen te inspireren op deze zelfde fantastische ontdekkingsreis te gaan. Plant die vlag, creëer jouw leven, volg jouw Zon!

Veel liefs uit Java,

Myrthe en Kiymet

P.S. In het kader van onze kernwaarde flexibiliteit delen we hieronder een aantal van onze fijne flexwerkplekken tot nu toe:

fys-work-work-work-work-work-01