En toen was het 11/9 2016. Het  omgekeerde van 9/11, vijftien jaar later. We waren druk bezig met een muurschildering bij Point B in het zuiden van Myanmar. Met drie van de zeven teamleden van Amerikaanse afkomst, volgden we de verkiezingen op de voet. Meer en meer staten werden roodgekleurd, een teken van Trumps overwinning. Spanning, ongeloof. Ondertussen schilderden we samen met de Birmese studenten stug door, onder alle omstandigheden willen we een wereld creëren waar we van houden. Halverwege de dag was er geen ontkomen meer aan, het bleek realiteit, Trump zou de 45ste president van Amerika worden. Dit kan toch niet waar zijn? Maar het was wel waar.

Voor ons was het moeilijk te begrijpen dat er zóveel mensen vóór haat hadden gestemd. Angst in plaats van liefde, verdeeldheid in plaats van eenheid, verwijdering in plaats van samenkomst. Het feit dat wij in onze omgeving weinig tot geen mensen kennen die voor Trump zouden stemmen, zegt veel. En misschien ligt daar wel een deel van het probleem: we kennen elkaars realiteit niet, we zijn teveel van elkaar afgezonderd, we zijn teveel omringd met mensen die denken zoals wij. Niet raar – soort zoekt soort – maar wel problematisch, zoals blijkt.   

Aanvankelijk was deze uitslag, na de Brexit, een tweede klap in ons gezicht dit jaar. Even verlamde het: wat gaat er gebeuren als Trump zijn bizarre ideeën en plannen daadwerkelijk tot uitvoering zal brengen? Welke nieuwe verbonden zullen worden gesloten en wat heeft dat als gevolg? Hoe kan het dat we het zo ver hebben laten komen en personen als Trump, Putin, Wilders en noem ze maar op, zoveel macht krijgen op het wereldtoneel?

Snel daarna overheerste het gevoel dat dit wel eens dé wake-up call kan zijn waar de wereld al een tijd op wacht. Om te veranderen, moet het vaak eerst goed mis gaan. Niet leuk, wel nodig. Prince Ea maakte een treffend filmpje waarin hij de situatie waarin wij ons momenteel begeven vergelijkt met het menselijk lichaam. Het menselijk lichaam dat ziek is:

The body knows that you won’t change, if you are comfortable,
And that is why it has created a mechanism called sickness.
If we didn’t get sick, we would die without warning.

When you get sick, your body is sending you a message saying:
‘Hey! Pay attention to me! Care about me!’
What I’m trying to say is: Our country is sick.
And this election is just another symptom.

We can take the pills they’re going to give us to suppress the symptoms,
Or we can get to the root and start paying attention to our body,
That we call ‘humanity’.

What if this election is a blessing in disguise?
Why?
Because people don’t change, when they’re comfortable,
If we got a candidate that made us comfortable it wouldn’t have made us change,
It would have made us sleep.

And it is time to wake up, from some very deep illusions,
We can’t truly change the world, by changing the rulers,
Thank God, for Donald Trump, to wake us up,
Because these pains are here to evolve us to our next level of consciousness,
And as the world gets closer and closer to where it can cure everything,
And simultaneously closer and close to where it can kill everything,
The choice is ours: Fear or love…
It is up to each of us, to be the change we want to see in the world. 

Deze verandering in de wereld wordt inderdaad vanuit allerlei richtingen ingezet. Nu al is te zien hoe mensen zich tegen deze haat uitspreken, zoals in Facebook-groepen als Pantsuit Nation, waarin mensen van verschillende seksen, afkomst en geaardheid verhalen en ervaringen delen over liefde, tolerantie en respect. Verhalen die hiervoor niet werden gedeeld, maar nu wel, omdat het nodig is. Dat biedt hoop. Hoop op een tegenbeweging die laat zien dat liefde zoveel sterker is dan haat.

Voordat we aan onze reis begonnen, vroegen mensen ons of we marktonderzoek hebben gedaan naar de behoefte aan vertrouwen in jezelf en in elkaar, waar we met Follow your Sun op focussen. Nu blijkt dat ons marktonderzoek op straat ligt. Open een willekeurige krant, lees het eerste artikel dat je tegenkomt, en grote kans dat hieruit blijkt dat er een enorme behoefte is aan persoonlijk en collectief vertrouwen. We hebben het gevoel dat we niemand hoeven te overtuigen, dat de wereld ‘ziek’ is staat voor ons als paal boven water. We wisten dit al, dat is waarom we Follow your Sun zijn begonnen: omdat we voelen dat er veranderingen nodig zijn, dat we op een andere manier moeten gaan leven, en op een andere manier met onszelf en met elkaar om moeten gaan. Wat er nu in de wereld gebeurt, is daar alleen maar een bevestiging van.

We moeten op een radicale manier terug naar waar het allemaal begint: bij onszelf. We hebben geen tijd te verliezen, de time is now! Wij geloven dat we ‘beter worden’ – om maar even bij de metafoor van het lichaam te blijven – wanneer we beginnen met leven vanuit datgene wat wij de wereld kunnen geven. Wanneer we onze unieke talenten durven in te zetten voor onszelf en voor de wereld om ons heen. Dat betekent soms dat we uit onze comfortabele omgeving moeten stappen en andere keuzes moeten maken. Dit is niet altijd makkelijk, maar wel nodig om de bewuste generatie te bouwen waar ook Prince Ea over schrijft.

Wij schreven onze Zon-filosofie als antwoord op de vraag hoe we ook daadwerkelijk aan deze bewuste generatie bij kunnen dragen. Volgens ons begint dit met het volgen van jouw Zon. Hierin worden vier dingen verenigd: 1) jouw natuurlijke talenten, 2) je passies of interesses, 3) jouw kernwaarden en 4) je visie voor de wereld:

  1. Wanneer je bewust bent van jouw unieke talenten en deze ziet als een cadeau voor jezelf en voor de wereld om je heen, ontwikkel je vertrouwen in je eigen kunnen.
  2. Vervolgens is het belangrijk om je eigen Zon te blijven voeden: een Zon kan immers niet stralen zonder voordien te zijn van energie. Door tijd te maken voor je passies en interesses, de dingen waar jij energie van krijgt, kun je deze energie uitstralen naar je omgeving. Zo help je niet alleen jezelf, maar ook je omgeving.
  3. Dan je kernwaarden: wanneer we een keuze of beslissing moeten maken, helpt het om te bedenken waar jij trouw aan bent, wat de dingen zijn die jij wil uitnodigen in jouw leven. Hecht je bijvoorbeeld veel waarde aan rust en veiligheid, of kun je niet zonder avontuur? Als je hiernaar luistert, blijf je bij de meest echte versie van jezelf.
  4. Het laatste deel van jouw Zon bestaat uit jouw visie voor de wereld: waar heeft de wereld volgens jou meer van nodig? Door jezelf als actieve maker van jouw wereld te zien, ontwikkel je vertrouwen in de wereld en in de toekomst. In plaats van iemand als Trump de macht te geven om ons leven te laten bepalen, nemen we het heft zelf in handen. Zo wordt de – soms grote en boze – wereld, weer onze wereld. We herclaimen eigenaarschap en gebruiken onze unieke talenten om een wereld te creëren waar we van houden. 

Het samenvoegen van deze vier elementen leidt volgens ons tot jouw unieke Zon: het leven dat jij wilt leiden. In de Aziatische cultuur waarin we ons momenteel bevinden ligt de nadruk op het collectief, de gemeenschap. Als we locals vertellen over Follow your Sun, wordt er dan ook wel eens vertwijfelend gevraagd naar de focus op het individu. Toch zijn we ervan overtuigd dat het collectief, onze samenleving, er juist baat bij heeft als we daar beginnen: bij onze eigen authentieke kern. De dingen die jou, jou maken. Daar ligt jouw kracht. Don’t play small, maar sta jezelf toe om die stralende Zon te zijn die we diep van binnen allemaal zijn. Sta jezelf toe om jouw unieke talenten in de praktijk te brengen en te delen. Je zult merken dat je niet alleen je eigen leven doet oplichten, maar ook de wereld om je heen. Door de meest authentieke versie van jezelf te zijn, zul je anderen inspireren en aanmoedigen om hetzelfde te doen. Deze energie is namelijk, net zoals iedere andere vorm van energie als angst of haat, aanstekelijk. Wees je dus bewust van wat jij de wereld in stuurt. Iedere gedachte die je hebt, iedere keuze die je maakt, heeft invloed op jouw omgeving. Zodra je beseft dat alles met elkaar verbonden is, en dat jij hier een unieke en belangrijke rol in te spelen hebt, kan de magie van het leven beginnen: het volgen van jouw Zon. Een oneindig interessante reis. Wij bouwen een bewuste generatie als antwoord op deze roerige tijd en nodigen je heel graag uit om deel te worden van deze beweging. 

Trump en alle anderen, thanks voor deze wake-up call! Morgen vliegen we na elf fantastische, inspirerende en leerzame weken naar huis. We kunnen niet wachten om daar verder te gaan met het volgen van onze Zon, en hopelijk mogen we jullie in onze workshops helpen om hetzelfde te gaan doen. The time is now!

img_4429