Het is alsof mijn leven opnieuw is begonnen vanaf het moment dat ik koos om mijn Zon te gaan volgen. Toen nog helemaal geen concreet plan of bedrijf, maar wel een heel sterk gevoel. Volgens mij gebeurde het tijdens het concert van Xavier Rudd in de Melkweg. Het was 5 april 2016, alweer bijna een jaar geleden. De naam Follow your Sun, geïnspireerd op zijn grootste hit, ontstond tijdens die avond en daarmee was onze levensfilosofie geboren. Daarna volgden nog veel belangrijke momenten en bijbehorende keuzes (zoals het opzeggen van mijn baan, het besluit om niet verder te studeren na het afronden van mijn Bachelor en onze reis naar Zuid-Oost Azië), maar eigenlijk gingen die als vanzelf. De echte beslissing was al genomen: ik ging mijn Zon volgen. Wat dat ook precies mocht betekenen.

Nu, een heleboel ervaringen en avonturen rijker, is onze Zon – mijn Zon is namelijk heel sterk verbonden met die van mijn Sunny Sister Kiymet – hard op weg om haar stralende zelf te zijn. Het sterke gevoel groeide uit tot een organisatie en wordt heel binnenkort zelfs een Stichting waarmee we hopelijk heel veel jonge mensen kennis kunnen laten maken met hun Zon, zodat zij vanuit vertrouwen in de wereld kunnen staan.

In deze blog zet ik vijf inzichten die het spannende ondernemersbestaan me tot nu toe gegeven heeft op een rij. Je maakt dit proces ten slotte maar één keer in je leven mee: je begint maar één keer voor het eerst echt voor jezelf. Ik deel graag hoe dat voelt en wat het me leert, wie weet helpt het je als je ook besluit om de stap te wagen.

  1. ”Intuition is her favorite Superpower.” Yes voor intuïtie! Wat zouden we toch zonder ons buikgevoel, onze eigen richtingswijzer moeten? Nooit vergeten: het is jouw Zon, alleen jij kunt bepalen wat hierbij past en wat niet. Er zal vanuit allerlei hoeken (gevraagd en ongevraagd) advies op je af komen, dat niet allemaal dezelfde richting op wijst. Sta ervoor open en vertrouw vervolgens op je intuïtie.
  2. ‘Hold the vision, trust the proces.” Het gaat om de balans tussen een sterk geloof in je (grote) visie en een open mind en houding over hoe je daar gaat komen. Wanneer je blik onveranderd op de horizon gericht is, mis je de mooiste kansen die recht voor je liggen. Als je open kunt staan voor alles wat je pad kruist en je de ruimte hebt om hierop in te gaan, en tegelijkertijd blijft checken of het in lijn ligt met je grotere visie, dan kom je er vanzelf dichterbij.
  3. ”Patience in a virtue.” Ja, het begrip geduld heeft een hele nieuwe betekenis gekregen sinds dit ondernemersbestaan. Zeker voor iemand als ik – ik ben geneigd ongeduldig en eigenwijs te zijn als ik enthousiast word – is het een uitdaging om soms een lange adem te hebben wanneer iets tijd nodig heeft om te vallen. Iedereen heeft zijn of haar eigen proces, het helpt daarbij niet om iets te forceren. Het enige wat we kunnen en moeten blijven doen is er zijn. Ons mantra is dan ook vaak: ‘Just keep showing up’. Of dit z’n vruchten gaat afwerpen lees je hopelijk in een volgende blog… 🙂
  4. ”Keeping the main thing the main thing” Deze quote stuurde Kiymet mij een aantal dagen geleden. Voor creatieve geesten zoals ik is dit een wijze les. Door alle vrijheid die dit leven met zich meebrengt, is het belangrijk om jezelf te blijven afvragen: wat is prioriteit, wat heeft mijn tijd en aandacht nu het meeste nodig? Natuurlijk kun je jezelf af en toe ‘belonen’ met de dingen die je het allerleukst vindt om te doen, maar vergeet niet om met jezelf en/of met elkaar af te spreken wat de komende tijd ‘the main thing’ is en herinner jezelf en elkaar daaraan!
  5. ”Find your tribe” Het grootste inzicht van de afgelopen maanden is de enorme kracht die ontstaat wanneer je met iemand werkt die dezelfde visie heeft, die heilig in jou en in het plan gelooft en met wie je zo sterk staat dat alle weerstand of uitdagingen je niet van je stuk brengen. Deze opstartende fase brengt namelijk, naast de ongelooflijk leuke momenten, veel onzekerheid en risico’s met zich mee. Het komt dan ook geregeld voor, bijvoorbeeld wanneer we fikse feedback krijgen of ik mijn bankrekening harder zie kelderen dan me lief is, waarop het heel erg helpt dat ik Kiymet kan aankijken en voel: wat er ook gebeurt, we’re in this together.

En bovenal geldt: geniet van alles wat het je brengt. De high én de lows, vier de successen én de tegenvallers (en zie ze niet als ‘nee’, maar als ‘nog niet’). Dat doen wij ook. Dank je wel dat je ons volgt op deze fantastische reis!

Liefs, Myrthe