Een aantal weken geleden kregen we interessante feedback van een Sun Follower. Zij gaf aan het gevoel te hebben dat het volgen van jouw Zon alleen maar een leuk proces moet en mag zijn. Als antwoord op deze feedback vertellen we je in deze blog graag meer over wat wij verstaan onder het volgen van jouw Zon. Wat past daarbij, en wat juist niet? Zo maken we onze visie hopelijk nog duidelijker voor je. En ook hierbij geldt: feedback is welkom!

1. Wat het niet is: Je leven radicaal omgooien
    Wat het wél is: Bewuste keuzes maken

Het volgen van jouw Zon volgen betekent niet dat iedereen zijn of haar leven radicaal moet omgooien. Dat je ook je baan op moet zeggen, naar de andere kant van de wereld moet vliegen en voor jezelf moet beginnen. Sterker nog, dat zou voor veel mensen juist ontzettend stressvol zijn. Ieders Zon is anders en uniek, het gaat er dus juist om dat je uitzoekt wat dit voor jou betekent. Wanneer je besluit jouw Zon (nog meer) te volgen, hoef je helemaal niet je hele leven drastisch te veranderen, het zit hem juist in de kleine dingen die je iedere dag kunt toepassen. Kortom: het volgen van je Zon gaat om het maken van bewuste keuzes die in lijn liggen met jouw kernwaarden, de dingen die voor jou belangrijk zijn en die jou rust en geluk brengen. Daarover later meer.

2. Wat het niet is: Altijd gelukkig zijn
    Wat het wél is: Accepteren dat uitdagingen en tegenvallers bij het proces van het
    volgen van jouw Zon horen

Het volgen van jouw Zon betekent ook niet dat alles altijd leuk is, of dat het dat moet zijn. Het volgen van je Zon gaat onder andere over jezelf committeren aan een hoger doel dat jou voldoening geeft/of: dat bij jou past. Uitdagingen en tegenvallers zijn juist nodig om dichterbij dat streven te komen.

Deze stip op de horizon, jouw Zon, kan jouw leven richting geven. Het zou heel goed kunnen dat die Zon momenteel nog niet helder voor je is. Het kan dan helpen om te beginnen met evalueren of de manier waarop jij je tijd, aandacht en energie besteed in lijn ligt met jouw kernwaarden. In andere woorden: zijn de keuzes die je maakt bewust, en zijn het jouw eigen keuzes? Moet je iets of wil je iets? Hoe simpel het ook klinkt, het verschil tussen deze twee is cruciaal. Wanneer we zeggen dat we iets moeten, verplaatsen we de keuze buiten onszelf. Er is iets of iemand anders die voor jou bepaalt wat jij gaat doen. Wanneer je iets wilt daarentegen, is de motivatie daarvoor intrinsiek, gebaseerd op jouw verlangen om de meest echte, authentieke versie van jezelf te zijn, om het leven te leiden dat het beste bij jou past. Wanneer je dus het gevoel hebt gelukkig te moeten zijn, bedenk je dan eens waar dit op gebaseerd is: welke druk of verwachtingen van buitenaf voel je, en hoe kun je deze minder leidend laten zijn?

3. Wat het niet is:Follow your Sun is alleen voor jou als je ergens tegenaan loopt of ergens mee zit
    Wat het wél is: Follow your Sun is voor jou als je bewust bezig wilt zijn met hoe jij jouw leven leeft

Naar ons idee is het ontdekken en volgen van jouw Zon waardevol voor iedereen. Dat betekent dus dat het maken van tijd hiervoor, bijvoorbeeld in onze workshops, niet alleen belangrijk is wanneer je het idee hebt dat je jouw Zon op dit moment (nog) niet zo goed volgt. Wij geloven dat – ongeacht hoe oud je bent, wat je achtergrond is, waar je vandaan komt en of je wel of niet jouw Zon volgt –  het altijd waardevol is om tijd te creëren waarin jij kunt nadenken over jouw passies, talenten en kernwaarden. Een ruimte waarin jij, op jouw manier, kunt bedenken of het leven dat jij momenteel leidt, het leven is dat het beste bij jou past. We hopen dat wanneer we hier regelmatig bij stilstaan, het zelfs burn-outs en andere vormen van uitputting kan voorkomen. Wil jij ontdekken hoe je jouw unieke talenten (nog meer) kunt inzetten voor jezelf en voor de wereld om je heen? Dan zijn onze workshops bedoeld voor jou!

4. Wat het niet is: Iets moeilijks, wat veel energie kost en waar je moeite voor moet doen
     Wat het wél is: Tijd nemen om na te denken over wat het beste bij jou past en wat dus natuurlijk en ‘gemakkelijk’ aanvoelt

Tenslotte willen we meegeven dat wij het gevoel hebben dat we ‘persoonlijke ontwikkeling’ of hoe je het ook wilt noemen, soms onterecht zien als iets groots of moeilijks. Iets dat energie kost, en waardoor je een betere versie van jezelf moet worden. Het is belangrijk om aan te geven dat niets moet. Wij geloven dat de meest authentieke versie van jezelf worden, waarmee je het meest te geven hebt aan jezelf en de wereld om je heen – gaat om het terug gaan naar die kwaliteiten of delen van jezelf die zó natuurlijk voor je aanvoelen, dat ze helemaal geen moeite kosten. Dat is voor ons optimaal jezelf zijn. En dat betekent dus niet dat je een betere versie van jezelf moet worden, het gaat er meer om dat je de dingen die eigenlijk niet bij jou passen kunt loslaten, of veranderen, zodat er ruimte ontstaat voor alles wat jou energie geeft, jouw Zon.

We hopen dat jullie je vrij voelen om je feedback over Follow your Sun te blijven delen. Dit is ontzettend waardevol voor ons, en houdt ons scherp om helder te zijn over waar wij in geloven.

Wil je onze werkwijze en filosofie eens in de praktijk ervaren? Kom dan naar de introductieworkshop op 1 maart in Amsterdam (18.30 – 21.30) of schrijf je in voor de workshopreeks die eind maart van start gaat. Meer informatie hierover vind je op onze website en op Facebook.

Mocht je benieuwd zijn naar meer, vanaf 20 februari versturen we Sunny mails, korte Zonnige berichten met tips en inspiratie die je twee keer per week in je mailbox ontvangt. Je kunt je hiervoor gratis inschrijven!

Liefs,

Myrthe en Kiymet